Ποια λάθη κάνουμε, όταν μιλάμε στα παιδιά μας;

25/06/2013

Ποιος σας είπε ότι είναι εύκολο να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί;

Κι όταν μάλιστα πρόκειται για την πειθαρχία του και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του γεννιούνται ερωτήματα εκ μέρους των γονιών. «Διαχειρίζομαι σωστά τις καταστάσεις αυτές; Μήπως έχασα τον έλεγχο;». Κι εκεί γίνονται τα μεγάλα λάθη και έχουμε είτε γονείς ανεκτικούς είτε αυταρχικούς.  Κι αυτά τα δύο άκρα, σύμφωνα με τις έρευνες, δε βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν το συναισθηματικό τους κόσμο και να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ακόμα και όταν θα έχουν γίνει ενήλικες. Ο «ιδανικός» γονιός είναι ο ευέλικτος, ο δίκαιος, ο σαφής και ο γεμάτος σεβασμό γονιός. 

μιλάμε στα παιδιά, πως μιλαμε στα παιδια, ποτε μιλαμε στα παιδια, πως να μιλαμε στα παιδια, πώς θα μιλήσουμε στο παιδί, πως πρεπει να μιλαμε στα παιδια, πωσ πρεπει να μιλαμε στα παιδια

Ποια είναι τα συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς:

1. Μη λέτε πολλά…

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει 1 με 2 προτάσεις ενός ανθρώπου που μιλά. Αν αρχίσετε να συσσωρεύετε πληροφορίες μέσα στις προτάσεις σας, για να εκφράσετε τις σκέψεις σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μπερδέψετε το παιδί και να του δημιουργήσετε άγχος. Δυο προτάσεις είναι αρκετές. Σαφήνεια και περιεκτικότητα.

2. Μην γκρινιάζετε και μην κάνετε δεκάδες προειδοποιήσεις…

Ένα από τα κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η πρωινή προετοιμασία του παιδιού τους για το σχολείο. Όταν υπάρχει καθυστέρηση, όταν δεν τρώει το πρωινό του, όταν δεν μπορεί να επιλέξει το ρούχο που πρέπει να φορέσει, αρχίζουν οι γονείς να γκρινιάζουν ακατάπαυστα και να κριτικάρουν το παιδί. Αν αρχίσετε και γκρινιάζετε, το μόνο που θα πετύχετε είναι να σας αγνοεί, γιατί γνωρίζει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκρήξεις γκρίνιας στη συνέχεια. Μη δίνετε εκτεταμένες οδηγίες στο παιδί σας και μην τις αναμειγνύετε με κριτική και χαρακτηρισμούς. Να είστε σαφής και να διατυπώνετε καθαρά τις συνέπειες που θα έχει η συμπεριφορά του.

μιλάμε στα παιδιά, πως μιλαμε στα παιδια, ποτε μιλαμε στα παιδια, πως να μιλαμε στα παιδια, πώς θα μιλήσουμε στο παιδί, πως πρεπει να μιλαμε στα παιδια, πωσ πρεπει να μιλαμε στα παιδια

3. Ακούει κανείς;

Να θυμάστε ότι για να αναπτύξουν τα παιδιά την ενσυναίσθησή τους και για να τους καλλιεργηθεί ο σεβασμός, θα πρέπει να έχουν παράδειγμα προς μίμηση. Επομένως, όταν το παιδί έρχεται να σας πει κάτι, ενώ μαγειρεύετε ή ενώ κάνετε κάποια άλλη εργασία και εσείς το αγνοήσετε, να ξέρετε ότι αυτή ήταν η συμπεριφορά που του διδάξατε να πράξει στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσετε ότι εκείνη τη στιγμή ασχολείστε με κάτι το οποίο δεν μπορείτε να διακόψετε και ότι μόλις το τελειώσετε θα ασχοληθείτε αμέσως με εκείνο. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ…

4. Μην παρουσιάζετε στο παιδί τα προβλήματά σας, για να σας λυπηθεί…

Ένα μικρό παιδί δεν έχει αναπτυγμένη την ενσυναίσθησή του. Επομένως, αν αρχίσετε να κλαίγεστε ότι «αγάπη μου, γιατί πέταξες πάλι τα παιχνίδια σου σε όλο το σαλόνι; Δεν την λυπάσαι τη μανούλα που δούλευε όλη μέρα; Δε σε νοιάζει που με πονά η μέση μου και τα πόδια μου;». Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του γεννήσετε αρνητικές ετικέτες για τον ίδιο του τον εαυτό, ότι δηλαδή είναι ένα κακό παιδί που δε λυπάται τη μάνα του. Αυτό που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να διατυπώσετε το αίτημά σας με σαφήνεια, να πείτε για ποιο λόγο ακριβώς υπάρχουν οι συγκεκριμένοι κανόνες στο σπίτι και γιατί πρέπει να ακολουθούνται. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στο παιδί να πράξει σωστά και να βελτιώσει τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του.

μιλάμε στα παιδιά, πως μιλαμε στα παιδια, ποτε μιλαμε στα παιδια, πως να μιλαμε στα παιδια, πώς θα μιλήσουμε στο παιδί, πως πρεπει να μιλαμε στα παιδια, πωσ πρεπει να μιλαμε στα παιδια

Άντε και καλή δύναμη…  Να ξέρετε ότι συμπάσχω…